Stiftelsen Oscar och Lili Lamms Minne har enligt sina stadgar till ändamål att ekonomiskt stödja vetenskaplig forskning för svensk naturvård, särskilt vad avser problem sammanhängande med markvård, vattenvård, landskapsvård och växtskydd. Stiftelsen fördelade under 2023 drygt 14 miljoner kronor till tio projekt. Beviljandegraden var 15 %.
Stiftelsens fyra bidragsformer är Forskningsbidrag, Doktorandanställningar, Examensarbeten samt Vetenskapliga möten, se vidare nedan.
Stiftelsen har beslutat att tills vidare ha tematiska utlysningar. 2024 års ansökningsomgång kommer att omfatta landskapsvård och växtskydd. Tematiska utlysningar tillämpas enbart inom bidragsformerna Forskningsbidrag och Doktorandanställningar. Se slutet av detta dokument för stiftelsens beskrivningar av de områden som finansieras. Beskrivningarna har på hemsidan även en egen sektion, se ”Områdesbeskrivningar”.
Forskningsbidrag
En del av stiftelsens utdelning av medel går till forskningsbidrag. Ansökan ska hålla en sådan kvalitet att den skulle kunna hävda sig också i annat vetenskapligt sammanhang, t.ex. hos ett forskningsråd. Om ansökan gäller del av ett större projekt ska delprojektet specificeras och budgetförslaget motsvara arbetet i delprojektet.
För 2024 års ansökningsomgång gäller följande:
För forskningsprojekt som avslutats gäller att en slutrapport måste lämnas in senast 2024-06-15 för att sökande skall kunna få sin ansökan behandlad.
Se även stiftelsens ansökningsportal för ytterligare detaljer rörande utlysningen.
Ansökningar lämnas in via stiftelsens elektroniska ansökningsportal senast 2024-06-03.
Bidrag till Doktorandanställningar
Stiftelsen utlyser bidrag till doktorandanställningar, vardera omfattande ett belopp på 550 000 kr per år. Bidrag till doktorandanställningarna är avsedda för forskarstuderande med projekt inom ramen för stiftelsens ändamål vid något av landets universitet/högskola och kan innehas under en aktiv period om fyra år.
För 2024 års ansökningsomgång gäller följande:
Se även stiftelsens ansökningsportal för ytterligare detaljer rörande utlysningen.
Ansökningar lämnas in via stiftelsens elektroniska ansökningsportal senast 2024-06-03.
Observera följande för ansökningar inom bidragsformerna Forskningsbidrag och Doktorandanställningar:
Stipendium för Examensarbeten på mastersnivå
Stiftelsen fördelar årligen ett antal stipendier för examensarbeten på mastersnivå. Examensarbetet skall ligga inom ramen för stiftelsens ändamål och stipendium ges till studerande som arbetar med den obligatoriska examensuppgiften i grundutbildningen (mastersnivå). Beloppet är på 10 000 kr där 5 000 kr kvarhålls tills dess att examensarbetet är inlämnat och godkänt. Ansökningar inom ramen för examensarbeten kan gälla landskapsvård, markvård, vattenvård eller växtskydd, dvs de omfattas inte av stiftelsens beslut vad gäller tematiska utlysningar (se ovan).
Stiftelsen har 2024 två ansökningsperioder för examensarbeten (gäller alltså INTE för forsknings- och doktorandprojekt).
Den första ansökningsperioden omfattar mitten av januari till slutet av mars med deadline 2/4. Sökande får besked om beviljande/avslag i slutet av april.
Den andra ansökningsperioden omfattar början av augusti till mitten av oktober med deadline 15/10. Sökande inom denna period får besked i slutet av november.
Ansökan lämnas in av handledaren för examensarbetet via stiftelsens elektroniska ansökningsportal.
För att ansökan ska behandlas gäller att följande ska ingå:
Vidare ska examensarbetet inte i sin huvudsakliga del ha påbörjats då ansökan inlämnas.
Se även stiftelsens ansökningsportal för ytterligare detaljer rörande utlysningen.
Vetenskapliga möten
Ansökan för att anordna seminarier eller möten på Ekenäs herrgård kan lämnas in löpande under året.
För ansökningar avseende vetenskapliga möten gäller:
Eventuella frågor besvaras av stiftelsens sekreterare:
Jan Fahleson
Tvärnö, Västerbyn 521A
742 91 Östhammar
Tel: 0705 28 80 63
E-post: janfahleson@hotmail.com
Beskrivningar av de områden som stiftelsen finansierar
Landskapsvård
Den föreslagna forskningen ska ha relevans för svensk naturvård i betydelsen bevarande och restaurering av biologisk mångfald i en landskapskontext. Den kan avse arter, biotoper, ekosystem, landskapselement och naturgeografiska regioner, i samtliga fall med fokus på interaktionen med landskapets egenskaper och funktioner.
Markvård
Begreppet markvård innefattar i detta sammanhang bevarande och restaurering av brukad och obrukad mark från lokal till nationell skala. Detta inkluderar såväl kemiska, fysikaliska samt biologiska aspekter. Om ansökan berör brukad mark, t ex jord- eller skogsbruk måste sökanden klart och tydligt redovisa kopplingen till naturvård så att det framgår att den föreslagna forskningen har som syfte att åstadkomma en miljömässig vinst jämfört, eller bevarande av, rådande förhållanden.
Vattenvård
Begreppet vattenvård innefattar i detta sammanhang bevarande och restaurering av vatten från lokal till nationell skala. Området omfattar såväl sötvatten som havsvatten och dricksvatten. Detta inkluderar såväl kemiska, fysikaliska samt biologiska aspekter. Det kan handla om vattenekosystem lokalt eller i landskapsskala, eller om grundvatten. Ansökan kan avse åtgärder som förhindrar eller mildrar effekter av påverkan från mänskliga aktiviteter t ex vattenkraft, vattenbruk, jord- eller skogsbruk. Även negativ exploatering av akvatiska ekosystem, såsom överfiskning och miljögifter, som kan skada livsmiljöer i vatten eller vattenresurser för dricksvatten, innefattas i detta område.
Växtskydd
Begreppet ”växtskydd” i detta sammanhang innefattar dels skyddandet av växter i ett naturvårdssammanhang (t ex genom olika åtgärder för att bevara den biologiska mångfalden eller genom planering av reservat), dels skyddandet av växter mot angrepp av parasiter, skadedjur, patogener och vilt i ett jord-eller skogsbruksperspektiv. Om ansökan berör jord- eller skogsbruk måste sökanden klart och tydligt redovisa kopplingen till naturvård så att det framgår att den föreslagna forskningen har som syfte att åstadkomma en miljömässig vinst jämfört med rådande förhållanden.
Kontakt: Jan Fahleson, Tvärnö, Västerbyn 521A, 742 91 Östhammar Tel: 0705 - 28 80 63 E-post: janfahleson@hotmail.com